Cadeautip: duurzaam preloved speelgoed in de eerste levensjaren.

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor je nieuwe kleinkind, neefje, nichtje of die lieve baby van je goede vrienden? Of heb je zelf net een kleinte gekregen dat wel wat te spelen kan gebruiken? Heb je dan al nagedacht over mooi, duurzaam speelgoed? 


Duurzaam speelgoed ga je gelukkig steeds meer zien en wordt ook wel circulair speelgoed genoemd. Je wilt jonge kinderen niet alleen iets moois en veiligs meegeven om mee te spelen, maar je wilt ook dat plastic speelgoed later geen probleem voor ze wordt. Je gebruikt het liefst speelgoed dat goed is voor moeder Aarde. Met duurzaam speelgoed draag je bij aan een betere planeet, én het gaat een heel stuk lager mee!

EEN TWEEDEHANDS CADEAU?

Je vraagt je misschien af of dat wel kan, aankomen met een tweedehands geschenk. We kunnen je vertellen dat dat echt helemaal okay is, en zelfs als het nog een beetje onwennig voelt, is het iets waarvan het belangrijk is dat we het met z’n allen normaal gaan maken. Om je wat te helpen kun je aan de volgende dingen denken:

1. Bedenk wat jouw reden is om een tweedehands geschenk te geven. Dat kan het milieu zijn, het mooie, waardevolle geschenk dat je tegenkwam of misschien is het je eigen portemonnee wel. En hey, stiekem denken de meeste ouders bij een verjaardag of een feestje weleens: “Oh jee, dat komt slecht uit”. Een geschenk geven moet leuk zijn, en een mooi geschenk hangt zeker niet alleen van het geld af!

2. Vraag even rond hoe de ontvangers van het cadeau tegenover tweedehands staan. De meeste mensen vinden het geen probleem en hebben zelf ook preloved spullen in huis, maar als je verwacht dat iemand het niet prettig zou kunnen vinden, kun je het altijd even checken.

3. Als je zelf jarig bent, kun via de groepsapp of op de uitnodiging aangeven dat jouw cadeaus ook zeker tweedehands mogen zijn. Zo laat je de ander weten dat jij tweedehands heel normaal vindt en voelt het voor jou de volgende keer ook weer een stukje minder raar om een tweedehands cadeau te geven!

4. Gewoon doen! Alles wat je voor de eerste keer doet voelt een beetje gek, maar een mooi tweedehands cadeau dat in keurige staat is, gaat zeker in de smaak vallen! Trust us!

5. Natuurlijk kies je voor een cadeau dat nog in hele goede staat verkeert. In plaats van de fabrieksverpakking, pak je het pakje met zorg in mooi, recycled inpakpapier in. Op het kaartje kun je zelfs nog even toelichten waarom je voor een preloved item hebt gekozen. Zo word je intentie helemaal duidelijk!

PRELOVED CADEAUS

Maar wát ga je dan geven? Op het gebied van duurzaam speelgoed is er veel keuze, en verschillende leeftijdsgroepen vragen om verschillende speelmaterialen. We zetten een paar mooie cadeautips voor de hele kleintjes voor je op een rijtje!

DE EERSTE MAANDEN

In de eerste 3 à 4 maanden is een baby heel erg bezig met het ontwikkelen van de handjes. Een mooie leeftijd om motorische vaardigheden te stimuleren. Grijpspeeltjes zijn voor deze leeftijdsgroep heel erg geschikt. Een rammelaar valt ook vaak goed in de smaak, de leuke geluidjes geven de baby een extra prikkel om ermee te spelen, waardoor de ontwikkeling extra wordt gestimuleerd. Een merk dat we van harte aanbevelen is Liewood, zij maken prachtige houten spulletjes op een Ecofriendly manier met een mooi design.

VANAF 4 MAANDEN

Vanaf 4 maanden kan een baby onder een babygym. Dat is vaak voor ouders en de baby zelf een feestje! Het kindje kan zichzelf heerlijk bezighouden en wordt tegelijkertijd gestimuleerd om wat te bewegen. Een fijne babygym is deze van Plan Toys, heeft twee hangertjes, één met een planeet en één met een raket.

De babygym heeft een stevige basis met haar vier poten, waardoor deze absoluut veilig is en niet zomaar kan omvallen, ook niet als je kindje hard aan de speeltjes trekt. De gym is makkelijk in hoogte verstelbaar, waardoor je kindje er makkelijk bij kan. Laat de ruimtereis maar beginnen!

VANAF 6 MAANDEN

Rond deze leeftijd krijgen kinderen hun eerste tandjes. Vaak is dat best een lastige periode, omdat het een gevoelig proces is. Bijt-speeltjes zijn op deze leeftijd een aanrader, omdat ze het ongemak voor je kindje flink kunnen verminderen.

Ook speelkleden zijn voor deze leeftijdsgroep zeer geschikt. Kindjes kunnen ondertussen al op hun buik liggen en zijn al een stuk beweeglijker. Speelkleden in vrolijke kleurtjes, met spiegeltjes en verschillende structuren zullen je kindje uitdagen om lekker te bewegen en de wereld te ontdekken.

VANAF 10 MAANDEN

Loopwagens zijn vanaf deze leeftijd een leuke tip. Niet alleen vinden de kleintjes het heel leuk om erop te zitten, ze helpen ook met het ontwikkelen van de spieren die ze nodig hebben om te lopen. Sommige loopkarren kun je zelf van achteren makkelijk aanduwen, zo hebben jullie samen een hoop plezier!

VANAF 1 JAAR

Vanaf een jaar mag een kind op een hobbelpaard. Vaak vinden kinderen het heerlijk om te merken dat ze zo’n paard zelf in beweging kunnen zetten door heen en weer te wiegen. Ook een Wobbel of een Wishbonebike is voor deze leeftijdsgroep zeer geschikt!