Een handige checklist voor duurzame babyspullen.

BABYCHECKLIST

We horen tegenwoordig veel over duurzaamheid, we zijn ons bewust van onze impact op de planeet, en we zoeken baby artikelen die lang meegaan van mooie, bewust geproduceerde materialen in een tijdloos design. Zo hoeven spullen niet steeds vervangen te worden, en draagt een circulair meubel bij aan een duurzame toekomst.

Wat is een duurzaam interieur?

Over wat duurzaam precies inhoudt kunnen de meningen wat verschillen, maar op welke manier jij ook met duurzaamheid bezig bent, alle beetjes helpen.

Wij onderscheiden twee belangrijke manieren waarop een interieur duurzaam kan zijn. Ten eerste is een meubel duurzaam als deze gemaakt is van materialen die lang mee gaan, hierdoor hoeft er niet steeds een nieuw meubel aangeschaft te worden. Als je toch iets nieuws wilt, kun je het duurzame meubel een tweede leven geven als tweede- of derdehands meubel! Ten tweede zijn grondstoffen die al gebruikt zijn of later weer hergebruikt kunnen worden natuurlijk duurzaam. Zo worden er geen grondstoffen weggegooid en hoeven er minder bomen gekapt te worden.

Sterker door een tweede leven?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een preloved meubel is vaak sterker dan een nieuw artikel, juist door deze tweede ‘levensfase’. ‘Als het kapot kan, was het dat al geweest’ is dan het devies en de meubels hebben al vanalles doorstaan. Wanneer een meubel daarna nog voor een tweede keer behandeld wordt, zijn alle kinderziektes er wel uit en heb je een meubel met enorme weerstand!

Gecertificeerd hout

Over het algemeen maak je duurzame meubels al een hele goede keuze, ze gaan lang mee, slijten weinig en zijn milieuvriendelijk. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor meubels van gecertificeerd hout, ofwel hout dat uit een duurzaam beheerd bos komt. Je herkent dit type hout aa het FSC-keurmerk.

Handige checklist voor duurzaam interieur 

- Is het meubel tweedehands? Goed bezig, dat kun je met een gerust hart doen!
- Van welk materiaal is het meubel? Duurzaam hout? Helemaal top!
- Waarom ver rijden als het lokaal kan! Lokaal kopen is daarnaast veel duurzamer.
- Een meubel laten bezorgen is soms nodig, maar vaak kan dit ook op een verantwoorde manier, bijvoorbeeld met Culla.
- Kan het meubel tegen een stootje en is het van stevig materiaal? Zo kun je er lekker lang mee doen!

Alle babyspullen circulair?

Hoe fijn het ook is om circulaire babyspullen te kopen, sommige dingen zul je toch nieuw aan moeten schaffen. Er zijn altijd producten die slijten, en soms is het niet hygiënisch om een artikel preloved te kopen. Luiers zijn een goed voorbeeld, maar ook fopspenen en flesjes kun je beter nieuw kopen. Gelukkig zijn er vaak ecologische alternatieven voor plastic babyspullen, waardoor je toch duurzame keuzes kunt maken!